luni, 4 ianuarie 2010

Scoala spatelui, sau cum sa ma protejez impotriva aparitiei sau agravarii problemelor spatelui

sper sa ma tin de cuvant si sa public ceea ce mi se pare edificator din kineto.
aceasta ”scoala a spatelui” este adaptata pentru persoanele cu probleme deja instalate, dureri prezente sau afectiuni si nu vor fi atat de stricte la persoane sanatoase.


Culcatul sau ridicatul
din pat se va face lent, prin lateral sau din patru labe, inlacatand coloana (ca un tot, ca si cum ar fi imobila, contractie concomitenta a spatelui si abdomenului). Se doarme pe saltea tare sau ortopedica.
Incaltatul se va face din asezat sau cu piciorul ridicat si sprijinit pe un scaun.
Asezat pe scaun, fotoliu, se va sta cu picioarele indoite, nu intinse, talpile pe un scaunel, pe scaune ergonomice eventual. Pozitia picior peste picior este de evitat. La 30 – 45 minute se fac pauze de ortostatism, mers prin camera, intinderi usoare.
Sofatul – se apropie scaunul de volan, spatele sa fie drept.
Urcatul scarilor se va face cu corpul aplecat in fata, ca si cum ai urca o panta.
Coborat scari: cu prudenta, fara miscari de rasucire a spatelui.
Greutatea maxima a obiectelor pe care le ridicati si carati sa nu depaseasca 5 Kg.
Ridicarea unei greutati se va face cu genunchii indoiti si spatele drept, inlacatand coloana. Se poate face prin pas inainte(usoara fandare). Interzisa aplecarea inainte (flexia) trunchiului cu genunchii intinsi si ridicarea obiectelor in aceasta pozitie; Se evita ridicarea /impingerea de greutati mari.
Rasucirile se evita, interzise rasucirile cu greutate in maini/spate.
Purtatul tocurilor sa nu depaseasca 4 cm inaltime; la persoanele supraponderale sau daca exista durere se contraindica tocurile peste 2 cm Scadere in greutate la persoanele supraponderale!
Se evita: expunerea la frig (se poate purta brau de lana ); efortul fizic la neantrenati sau cardiaci; se recomanda o incalzire prealabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu