vineri, 15 ianuarie 2010

sarcina si durerile de spate I

De cele mai multe ori durerile de spate in timpul sarcinii sunt resimtite in regiunea lombara sau sacrala (in josul spatelui).
Aceste dureri se datoreaza cresterii in volum si greutate si schimbarilor hormonale.
Totusi, abdomenul marit si cu masa mare datorita fatului si lichidelor, determina mutarea centrului de greutate,intinderea si slabirea muschilor abdominali, ceea ce va duce la modificari de postura si tensionarea spatelui. Uterul marit poate atinge si vreun nerv.
La aceasta se adauga crestera in greutate, care inseamna cresterea lucrului muscular si a tensiunii articulare. articulatiile, in special spre sfarsitul sarcinii tind sa se relaxeze, datorita relaxinei, hormon care faciliteaza relaxarea articulatiilor din timpul nasterii.
Durerile sunt accentuate de mentinerea pozitiei asezat sau statul in picioare indelungat (pe la cabinetele medicale), activitati ca ridicat, carat greutati (copiii, plase, se gaseste ce), mers indelungat, urcat/coborat scari,( ca daca nu poti cara faci mai multe drumuri), sau chiar de statul la computer (pardon, lucrul).
Oricum, sunt si cazuri, cum am fost eu, cand durerea este mai sus, in regiunea toracica si atunci trebuie sa stai teapana, mandra si cu tatele-n fata.
Durerea poate iradia, adica sa fuga in sold, fese sau in picior. In cazul asta iti pui singura diagnosticul de sciatica, ignorandu-i pe medicii americani care afirma ca doar 1 % dintre gravide fac sciatica (cauzata de iritarea unui nerv de nucleul pulpos al unui disc intervertebral, care se gandeste sa hernieze, adica sa iasa din inelul sau fibros).
Totusi daca manifesti semne de sciatica- amorteli, durere mare in picior, daca simti slabiciune intr-un picior, sau te impiedici des adreseaza-te neaparat medicului. Cand vine bb, are nevoie de tine sanatoasa, nu sa fugi la medici cu spatele!
Mai suna medicul si daca ai dureri de spate si de abdomen, cam ca la ciclu(poate fi travaliul), sau daca te doare spatele rau sub coaste (infectie urinara).

5 comentarii:

  1. Hmmm... Asadar am sciatica... Mersi de revelatia, acu' sa caut cum trece.

    Mersi, sper sa te simti mai bine cu spatele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ jocuri online, imi pare rau dar nu sunt interesata de schimb de link-uri:)
    @mqqmica, daca crezi ca suferi de asa ceva, vezi un medic si rapid de familie, neurolog, reumatolog, ortoped, de recuperare, oricare te poate ajuta sper ca nu e asa ceva si nu e grav

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralus, :-*
    Sotul meu are 3 discuri herniate, asa ca, daca asta e durerea mea care merge pe picior in jos, sunt sceptica. O sa-i mentionez dr dar cred ca voi trai cu asta...

    O sa incerc si cu exercitii. pup.

    RăspundețiȘtergere
  5. Does your blog have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like
    to shoot you an email. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

    Stop by my website ... Dieta daneza

    RăspundețiȘtergere