duminică, 27 mai 2012

Indepartarea capuselor

sursa foto
 sursa
Bai, da' ce isterie! S-au inmultit capusele (nu ca n-am fi trmis o multime in fruntea tarii, poate asa se explica), ne omoara, ne mananca de vii, ne dau boli si motiv de conversatie. Asa ca hai sa ma aliniez si eu si sa mai precizez ca as vrea sa distrug un mit. Mitul scoaterii capuselor prin sufocare sau otravire. Asa nu!
De fapt, nu mi-ar place sa aiba cineva cunoscut de a face cu vreo intepatura de capusa.

Capusele, Ixodes hexagonus, sunt paraziti externi, hematofagi (buhuuu! vampiri), inruditi cu paianjenii. De fapt, sunt foarte inrudite cu acarienii care traiesc mai pretutindeni, cei mai cunoscuti fiind cei din praf, care declanseaza alergiile.
In prima imagine se vede dimensiunea capuselor.
Acestea paraziteaza mamifere, avem onoarea :( , pasari, reptile si amfibieni. Nu conteaza, sange sa fie.

Ciclul vietii:
sursa
 Din pacate, neplacut e ca, impreuna cu intepatura poate sa vina la pachet si o infestare cu Borellia bergdorferi spirochaete, care da boala Lyme , cea mai intalnita la noi in tara dintre cele transmise de capuse;
Tularemie, Babesioza; sau alte infectii.
 Ceea ce vreau eu mai mult este sa invatam sa ne aparam si nu sa ne ferim de iesiri in natura, in zonele cu vegetatie, unde traiesc capusele.
sursa
Aici am pus o fotografie cu iritatia aparuta in urma intepaturii. Dar nu e obligatoriu sa apara. Asadar, in decurs de 2 saptamani de la intepatura, ar trebui semnalate medicului orice febra, ameteli, stari de rau general, furnicaturi in membre, dificultati de respiratie sau inghitire, sangerari, infectii csau eruptii cutanate etc si sa nu uitam mentionarea muscaturii.
Primul ajutor:
Mitul ruralo-urban din tara noastra recomanda acoperirea capusei cu grasimi sau tamponarea ei cu acetona, alcool, sau produse petroliere, sau sa fie spreiata cu lac fixativ, nu ca sa arate bine ci ca sa se sufoce si sa iasa singura sau mai usor. De fapt, aceasta metoda face ca acarianul sa isi goleasca fluide infestate in corpul parazitat, astfel transmitand o cantitate mai mare de germeni.
Primul lucru cand ajungem acasa din parcuri sau paduri e sa ne puricam bine ca sa descoperim eventualii clandestini. Le plac locurile ascunse, la baza parului, marginile chilotului, :) da chiar acolo,  mansete...
Capusa trebuie scoasa cat mai rapid posibil, pentru a nu regurgita sau a se baga mai adanc, prin apucare cu  o penseta sau clestisor fin, cat mai aproape de piele si extragerea ei printr-o miscare usoara, continua si ferma, invers directiei de patrundere. (parte de mit) stiam ca se rasuceste putin, dar sursele zic ca nu).
Daca se rupe nu-i bai, ca partile bucale detasate de corp nu infecteaza si se pot indeparta asa ca o aschie, riscul, ca la aschie ramanand doar suprainfectarea. Locul se curata cu alcool sau betadina, iar "trofeul se ineaca in apa sau alcool ca sa ai cu ce te lauda!
Mai jos metode de extractie. 

metoda medicala

http://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html

http://www.youtube.com/watch?v=0wotB38WrRY

Un articol cuprinzator aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu