marți, 25 mai 2010

socata, shocata, reteta rapida

reteta, in sine, e foarte rapida.
ai nevoie de:
un recipient, preferabil de sticla sau de pamant (ca metalul oxideaza vitaminele, iar plasticele e toxice)
5 l apa, (daca esti simandicos, pui plata, dar eu nu sunt, asa ca am pus apa "poiana tevii"-- adica de la robinet)
5 flori de soc, (dar daca ai si vrei, poti pune mai multe ca dau un gust mai puternic, nu te zgarci, ca mine sau ca cei care nu au destul. atat pui, cat ai, clar?)
2-3 lamai (si cu astea e la fel. fiecare dupa zgarcenie. oricum, de 2 lamai mici in sus... e diferenta intre 2 mici si 3 mari, nu? iar io cu 2 mici ca erau 3 dar una mare si-a gasit drumul pe gatlejuri in jos sub cinstita forma de citronadas... tre' sa pun si reteta asta ca e rapido-simpla-ieftina)
200 -500 gr zahar (sau dupa gust... io am pus la ochi, cam 200 de zahar brun)
o piscatura de drojdie... cat o aluna marisoara
povestea:
Iesind cu fetele la cumparaturi, am ochit in curtea scolii prin care trec, o tufa cu soc. Curtea e destul de retrasa, asa ca daca va ganditi ca ar fi un tufan plin depraf si fum, va inselati. Scoala asta e destul de departe de "marile artere" care traverseaza urbea mea. Mai ochisem aceleasi flori si cu halta ocaziune, dar-ghinion. Mai trec Ralu pe acolo, nu numa' io. Asa ca, acum nu am mai ratat ocazia, nici pe cea de a ne mura in ploaia care se auzea duduind mama-mama undeva pe aproape, si am cules cu chiu cu vai vreo 7 fire de soc, mai inflorite, mai nu, dar pana la urma, bune. Jups, cu ele in poseta. Asa, direct, fara ceremonii ca ne prindea ploaia (care ne-a si prins, de fapt).
Acasa, dupa ce ne-am spalat, sters pe cap de la ploaie, am mancat, am facut inghetata si ne-am facut ca dormim, (timp in care io am inceput sa iau presiune rau din motive multiple de oboseala, piticii mei, frustrare ca nu dorm bulinele cu rezultat frustrare ca nu-mi pot face socata)
am stors lamaile si le-am golit in borcan, m-am intors la Brizbrizoaica sa-i dau mar ca cerea
am pus niste apa la incalzit,
am pus zaharul si am amestecat pana s-a dizolvat,
intre timp am pus florile de soc spalate in borcan,
am turnat apa cu zahar
am completat cu apa sa fie 5 litri
am pus drojdia, am amestecat si am acoperit.

Photobucket

astea toate facute cu un ochi la Pindurel care are talentul sa manance prostii si sa cada si la Brizbrizoaica, care imi atrage atentia ca "o neglijez" chinuindu-si surioara
A doua zi am strecurat in sticle, iar acum mai astept vreo 4 ore sa se sifoneze mai tare.
Imaginea e facuta cu o carafa. in realitate borcanul e mai mare, florile si lamaile reprezinta, ca volum vizibil, doar o treime din intreaga cantitate.

2 comentarii:

  1. ohhooo dar bine arata stimata Doamna...bag seama ca daca e luat pe shustache si socata e mai delicioasa,,bine zic?

    Neaparat sa puisi reteta de inghetata ca sa le confruntam :D

    drojdia e sa o faca rapida?

    La soare nu o pui pe Shocata? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Drojdia e ca sa se aciduleze repede. am avut experienturi neplacute, ca asteptand sa fermenteze s-a stricat.

    RăspundețiȘtergere