joi, 27 mai 2010

Galuste de cartofi/burgonyagombóc

Asta este o recept pe care am intalnit-o la soacra mea, care o are de la mama ei, mare bucatareasa, unguroaica dintr-un sat de langa Sighet. Si vreau, musai, musai sa las mai departe retetele familiei. Incet, incet, o sa umplu paginile cu bucatele din Ardeal si din familie, caci bunicile erau mari gospodine si mancarea importanta.
Asta nu e un blog culinar, dar e un blog cu si pentru Pitici (cu lipici)

Photobucket

ai nevoie de:

1,5 kg cartofi nesfaramiciosi
2 oua
faina alba
sare, putin ulei sau unt topit... o lingura

+ carnat afumat sau o tochitura/tocanita neaparat, da' neaparat cu afumatura!
+ muratura

se curata si se fierb un sfert din cartofi,
iar restul se dau, curatati, bineinteles, pe razatoarea mica. se sareaza si se scurg putin (eu nu i-am scurs)
se amesteca cu oul, vreo 4 linguri zdravene de faina, sarea, uleiul/untul si ceilalti cartofi zdrobiti ca pentru piure de cartofi.
ordinea in care le faci e aleatorie, numa' sa obtii un maglavais (pardon, maia) pe care sa o poti pune la fiert si sa stea galusca.
eu am pus una si s-a imprastiat. am mai adaugat faina.
apoi am luat cu mana si am format putin rotund, apoi le-am fiert. stiu ca ma lungesc dar consistenta e importanta ca daca e prea moale se imprastie, daca sunt prea tari... nu sunt ca la Laci Mama :P. mi-am adus aminte de copilarie cand ma jucam cu turtite de noroi.
asadar galustele sunt in oala. daca ai vreme, poti sa le fierbui pe rand, cate o serie, un minut dupa ce se ridica, si gata, le poti scoate.
daca ai 2 pitici ca mine, le fierbi deodata si te rogi sa fie numai bune.
Merg de minune cu o tochitura cu afumatura neaparat si sau cu niste carnati afumati prajiti. (si grasimea aferenta.) si sa nu uitati de varza murata sau castravetii murati.
aici e o tocanita cu carne cruda/ jambon afumat, iar sotul mi-a zis: asta merge cu carnat' afumat!
dar au iesit super, ca nu au apucat ziua de maine!

Photobucket

7 comentarii:

  1. o invit pe cumnata mea sa traduca reteta, ca sa o pot pune ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai bine m-ai invita la o farfurie... ca m-as bucura mai tare :)) Am o pofta acuma de mooooor si numai pe maine e gata comanda... Felicitari cumnata-mia... pe ce pui mana iese numai bine... Si tre' neaparat sa fie afumatura... ca atunci poti sa mananci pana crapi... Si castraveti murati de la Mili...hmmmmmm Noah, imi pun pofta-n cui... si ma intorc la hartoage. Pofta mare pt voi!

    RăspundețiȘtergere
  3. fain nick-ul. cand poti sa traduci... ar fi pacat sa nu ramana si in maghiara. bine, nu tre' sa traduci toate ineptiile mele, ci doar recept-ul ja?

    RăspundețiȘtergere
  4. Te-am descoperit pe blogul GULAS si ma bucur.Astept retetele tale din Ardeal. Imi plac foarte mult preparatele din acea zona.Asa ca voi fi cu ochii pe tine...:))
    FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc, nely.
    o sa incerc, in limita energiei pe care o am!
    nu o sa postez foarte des, nu pot promite asta, ca stiu ca nu o sa reusesc. dar va astept cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce ma bucur ca o sa postezi retete din traditia familiei si acelor din zona! Si eu vreau sa pastrez intacte niste retete si sa le arat, chiar daca nu sunt de staif. Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. pai te urmaresc!:))
    traiasca retetele gustoase, "cu fara" staif

    RăspundețiȘtergere