duminică, 11 iulie 2010

povestea nasterii

ieri mi-am amintit:
Am sa va spun povestea nasterii mele, asa cum pot si eu, incepand cu momentele in care luni, mami a mers la ecograf, iar nenea i-a zis ca sunt micuta si am varsta- dupa biometrie, mai mica decat cea a sarcinii-dupa DUM.
. Joi dimineata mami a mers si la gine, iar dr i-a zis ca totul e ok, ma voi naste peste 2 saptamani sau, mai bine, la sfarsitul lunii, caci asa spune ecograful si asa sunt semnele.
. Dar nu a fost asa. Dupa amiaza, s-a eliminat dopul mucos. Ce sperietura! Mami a inceput sa-si faca griji: oare nu e prea repede, daca am doar 37 de saptamani, daca sunt prea mica, daca... Vai, mami! Dureri avea mami si nu prea, oricum nu erau regulate si nici puternice.
. Noaptea au trezit-o durerile. Apareau si dispareau mereu. Cand s-a uitat mami pe ceas... ora 4. S-a mai foit, a facut un dus... Apoi l-a trezit si pe tati, sa stea putin cu ea, iar tati nu stia ce sa faca. Pentru ca erau contractii dese si dureroase, au mai stat ce au mai stat si au plecat la spital... acolo dilatatia era la ora 5.50, de 3 cm.
. Peste o jumatate de ora, timp in care mami era chinuita de dureri mari ca nici nu stia ce sa faca, tanti asistenta zice: „Asa sunt de dese... ia sa vedem”... „Ai deja 8 cm o sa nasti imediat. Hai sa asteptam urmatoarea contractie sa-ti perforez membranele... Sa mergem in sala de nasteri!”
. Intre timp se schimba tura. Tanti care ne-a vazut ii explica colegei ce si cum colega: „pai de ce ai dus-o deja in sala, cu 8 poate dura 2 ore. E primipara?” „ Nu, multipara. Vezi tu despre ce e vorba..” si tanti Viorica, ca asa am aflat mai apoi ca o cheama, in sutien, cu un halat de hartie pe ea, a urcat-o pe mami care se chinuia deja pe masa... „ Ramai aici ca deja nasti!... Mai chemati-o o data pe doamna dr.... Cine e la nou nascuti? Sa se spele si sa vina repede!”
. Si a inceput agitatia... tanti V. s-a gatit cu toate chestiile de protectie, i-au dat la mami niste ciorapi lungi, de panza, au pornit mai tare caldura de la incubator... cutii... a sosit tanti asistenta de la nou-nascuti...
. „Sa nu impingi, decat atunci cand ai o contractie, ca sa ai mai multa putere. Acum! Nu te lasa, asa, asa, asa, inca un pic! Acum tare!.. tine, tine, tine!” Si mami a simtit ceva cald ca trece de usturime, iar eu putin frig si un mare gol. Si am tipat! Era ora 7.15. Medicul nu a venit.
. „Stai! Nu clampa inca, a zis tanti V. Lasa cat pulseaza ca il ajuta sangele din cordon. Vezi? Acum se poate, nu trebuie sa ne grabim!”
. Apoi am simtit ceva cald ca imi curge pe corp si am adormit dupa ce tantile m-au intors pe toate partile si m-au impachetat ca pe papusa. Dar era bine si cald, si aveam mai mult loc. Mami a ramas la cusut si apoi a plecat in salon.
. Acolo e o alta poveste...

2 comentarii:

  1. Ce poveste emotionanata, Ralus! Cat despre jambonul de Maramu", multam fain de propunere. Hi, hi, ce-as mai gusta, dar si asa mai am kile de data jos ca-s inca prea rotunda! O saptamana frumoasa, draguto!

    RăspundețiȘtergere
  2. mie imi spui!?
    am pus 3-4 inapoi cu ocazia prilejului de o sunca (asa zicem noi la jambon)mare, dintr-un picior de 13 kile :))

    RăspundețiȘtergere